Along came Nelly...

Senaste inläggen

Av Mrs Unique - 4 juni 2011 17:29

 

Idag har Lola vart på Stora äventyr, eller det var det åtminstone för henne ute i skogarna vid stugan i Öra. Skulle bara göra ifrån sig men kom på nåt spår och så bar det iväg lite för långt bort och gick vilse.

Men det bästa var nog när mamma kom och ropade och råkade höra henne i skogen; då vart man glad och ångesten släppte en aning. (Hon var riktigt skärrad). Förhoppningsvis lärde ohn sig någonting av den allra första traumatiska upplevelsen =)

ANNONS
Av Mrs Unique - 4 juni 2011 10:33

  Hoppas verkligen att det där sommarjobbet jag sökte är något att ha eller att någon av de andra vill ta emot mig...Annars kan man ju bara gå en tung sommar till mötes utan inkomst :(


*Håll era tummar och tår nu va!*

ANNONS
Av Mrs Unique - 4 juni 2011 10:22

Gravid vecka 17

Bebisen

Vikten har fördubblats på bara två veckor och nu väger ditt barn c:a 100 gram. Längden från topp till tå är mellan 14-16 cm vilket motsvarar din hand om du spretar med fingarana.


Stora förändringar är på gång! Fostret börjar nu bilda livsviktigt underhudsfett, något som fortgår fram till förlossningen. Underhudsfett är viktigt för att kunna reglera kroppstemperaturen och för ämnesomsättningen. Vid den här tiden består din bebis vikt av ungefär 85 gram vatten och ett halvt gram fett. Efter 40 veckor är motsvarande siffra c:a 2.4 kg fett av den totala födslovikten på 3.7 kg.


Armar och ben är nu nästan fullt rörliga. Ögon och öron har nära nog fått rätt placering och bebisen liknar alltmer en människa.

Du

Moderkakan växer med en otrolig hastiget tillsammans med bebisen, och vid förlossningen kommer den att väga nästan ett halvkilo. Såhär dags är moderkaken väl utvecklad och förser fostret med allt det behöver, och  för bort avfall som det inte längre behöver. Samtidigt flyttas livmodern uppåt i din mage och kan nu kännas 3-5 cm nedanför din navel. Den syns förmodligen tydligt att du är gravid vid det här laget och en viktökning på 2,5 till 4 kg är normal.


Kanske har du redan känt bebisen röra på sig i magen, men det är inte ovanligt att det dröjer ytterligare några veckor. Det kan vara mycket lugnande att känna bebisens rörelser därinne, även om det inte är varje dag, och veta att allt är väl.


Du kanske märker att tandkött och näsa böder lättare, vilket beror på ditt ökade blodtryck och ökade blodvolym. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.


EGNA NOTERINGAR: Nu börjar jag äntligen känna mig lite gravid, åtminstone på insidan :)

Av Mrs Unique - 31 maj 2011 16:54

Imorgon är det äntligen skolavslutning, det ska bli så fruktansvärt skönt att bara kunna släppa allt och bara vara gravid och härlig, heheh.

Matteprovet vi hade 4 dagar efter avslutad provperiod, gic åt helskota till, 5,5 poäng av 35(?). Så det var endast 3 av 18 godkända --> klassen fick en utskällning efter noter, av studiehandledare och en av våra mattelärare...*suck*

Det som är mest jobbigt med det är att de inte kan svälja sin stolthet och ta till sig kritiken vi ger angående den outbildade "matteläraren" och att vi alla behöver få hjälp att förstå...Sen att de anklagar oss för att ha dålig moral och annat kanske beror på hur mycket de trycker ner oss.

Suck, att ålänningar ska vara så jävligt förnäma!


Saknar min lilla älskling som är i magen än så länge ;)

Av Mrs Unique - 27 maj 2011 05:00

I vecka 16 sparkar och rör sig bebisen hela tiden medan den är vaken. Många gravida kvinnor känner de första sparkarna i den här perioden.


Bebis

Bebisen är 10,5 till 11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20.


I början av denna vecka är fostret 13 veckor gammalt. Den lilla kroppen växer nu så det knakar. Benen blir längre och skelettet hårdnar. Eftersom musklerna blir allt starkare så är det snart möjligt   att känna barnets rörelser. Denna vecka kommer öronen att placeras på sin rätta plats och är nu klart synliga. Fostret börjar se ut som en liten människa, fast väldigt liten. Huden är nästan genomskinlig och man kan tydligt se blodådrorna. Hela kroppen täcks från och med nu till och med födelsen av ett tunt lager hår, kallat lanugo.


Mamma

Nu väger livmodern 250 gram och innehåller 2,5 deciliter fostervatten. Toppen av livmodern – fundus – ligger nu cirka 8 centimeter under naveln.


Nu börjar det säkert komma upp frågor kring graviditeten. Svar på vanliga frågor är:

Solarium? Det finns ingenting som säger att det är farligt att sola för bebisen, men man vet att kvinnor kan få pigmentförändringar.
Bastubad? Du får basta, men du har en förhöjd kroppstemperatur så basta i en lägre temperatur än vanligt.
Träna?
Det går bra att träna, men lagom så att du kan prata utan att flåsa. Du får inte hoppa eftersom det belastar bäckenet.

Hunger? Ät mycket grönsaker och frukt under graviditeten så fylls din energi på och du orkar mer!
Sex? Normalt sex skadar inte barnet, det ligger skyddat i livmodern.
Bristningar? De försvinner troligen aldrig men de kommer att blekna i och med att huden drar ihop sig.

Av Mrs Unique - 21 maj 2011 09:00

Gravid vecka 15

Din bebis är lika stor som ett äpple och vikten har fördubblats sedan förra veckan. Bebisen samlar på sig kalcium och kan suga på tummen. Nu kanske det börjar synas på dig att du är gravid.


Bebis

Din bebis är denna vecka ungefär 11 cm lång och väger omkring 68-94 gram. Såhär dags i graviditeten kan du enkelt se att du är gravid, och om du har kläder som följer kroppen så kan antagligen andra också se att du är gravid. Du kan sannolikt känna din livmoder någon decimeter under naveln.


Om din graviditet inte ännu är daterad så kan din läkare enkelt bestämma fostrets ålder genom att mäta huvudet vid en ultraljudsundersökning.


Den fantastiska utvecklingen fortsätter i en rasande fart och bebisen ser mer och mer ut som en färdig människa för varje dag. Då fostrets hud är så tunn kan du se blodkärlen genom den. Bebisen täcks nu av lanugohår, som dock kommer att försvinna innan förlossningen. Håret på huvudet och ögonbrynen fortsätter att växa. Vissa bebisar föds nästan helt utan hår, medan andra redan har en liten kalufs!


Om du gör en ultraljudsundersökning vid den här tiden så kanske du får se din bebis suga på tummen. Skelettet fortsätter att hårdna genom att binda till sig kalcium. Det är enkelt att förstå varför kalcium är så viktigt i kosten under graviditeten!


Bebisen har en betydande rörlighet och kan böja armarna vid armbågarna och forma handen till en knytnäve och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.


Du

Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. Är du osäker på hur du får i dig allt du behöver under graviditeten så är du välkommen att skicka en fråga till våra duktiga kostrådgivare, se länk nedan. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så han på bästa sätt kan finnas som ett stöd.Av Mrs Unique - 20 maj 2011 20:16

Som ni redan vet har vi haft både villa och Vovve men vi ville inte ha en Volvo until today =D


Ja, det blev ett snabbt köp men det är inget som vi ångrar och det blev en kombimodell av Volvo V40.


NÖJD!!


    

Av Mrs Unique - 18 maj 2011 15:17

Idag hade jag en inbokad tid till Ultraljuds uppföljning klockan 10.00 och såklart så hade min huvudvärk eskalerat ännu mer sen i måndags då jag fick den så sov dåligt och hade jäkligt ont då jag vaknade så sjukskrev mig från skolan idag och for på UL.   Allting såg superbra ut och alla mått var normala och ska åter dit om tre-fyra veckor (16 Juni), Det är RUL den gången.

Men måste erkänna att jag började gråta av ångest/oro då läkaren som tyvärr ej hade gjort ultraljud såhär tidigt i graviditeten tidigare så var ju osäker såklart, på vissa saker så hon måsta kolla med överläkaren emn det var ju i sin tur bra att hon fick öva lite på mig även om det var jobbigt psyksikt.

Och av mätningarna att döma så är jag just idag i vecka 13+4 =D


Presentation


Hoppas du kommer trivas!Buzzador

Fråga mig

14 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Along came Nelly... med Blogkeen
Följ Along came Nelly... med Bloglovin'

Lämna ett avtryck

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se