Along came Nelly...

Senaste inläggen

Av Mrs Unique - 11 oktober 2011 14:39

 Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt 2 600 gram. 


Mamma

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. Du kan också börja kika på vårt tema om Barn och föräldrar, eller känns det för overkligt? Har du barn sedan tidigare kanske du har glömt en del. Prata om förlossningen Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så.

Pappa/partner

Det är hög tid att förbereda dig för förlossningen. Din partner har förmodligen redan börjat nedräkningen. Det är bra om ni kan prata om vilket stöd din partner vill ha av dig vid förlossningen, men även av barnmorskan och personalen. Du kan kanske be din partner skriva ner hur hon skulle vilja att förlossningen genomförs. Den lappen kan ni lägga med i förlossningsjournalen. Vill hon föda i några speciella ställningar? Vilken slags smärtlindring kan hon tänka sig och inte? Vill hon ha musik på rummet? Prata igenom detta nu eftersom det inte blir så mycket tid under förlossningen.

ANNONS
Av Mrs Unique - 28 september 2011 19:26

Gravid vecka 33

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.

Pappa/partner

Väntar ni ert första barn kan det vara lärorikt att få komma på en förlossningsföreläsning några veckor innan det är dags. Det kan också göra att ni känner er tryggare och säkrare inför förlossningen. Alla runt omkring er har sina egna tankar och berättelser om förlossningar. Det är bra att lyssna på och diskutera med andra men det är även bra att lyssna till dem som jobbar med förlossningar och nyförlösta dagligen för att få en annan bild av verkligheten.

Hos barnmorskan/kontroller

Dags att besöka barnmorskan igen. Hon eller han känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du lämna ett extra urinprov eller blodvärde. Din partner kanske har svårt att följa med på besöken varje gång men är alltid välkommen.


EGNA ANTECKNINGAR: Vill bara att veckorna ska gå fort nu såhär på slutet av graviditeten då jag börjar tycka detta börjar bli långtråkigt, tungt både fysiskt och psykiskt samt den eviga längtan <3

ANNONS
Av Mrs Unique - 7 september 2011 18:16

Efter mitt förra inlägg fick jag flera frågor från andra mammor och de undrade vad sen avnavling är och varför jag vill ha det så, vad innebär det??

Samt vad är den halvt okända K-vitaminsprutan??


Egentligen kände jag inte heller till detta vid min första graviditet, vilket i efterhand inte gör något, då det aldrig blev av en riktig förlossning med en levande bebis...

Det var som så att jag allt efter som tiden gick blev mer och mer sugen på en liten men det tog sig aldrig och för att få tiden att gå och få bearbeta det tragiska som hänt så tvingade jag mig själv att hänga på forum där det fanns gravida och så. Detta ledde i sin tur till att jag lärde mig massor om saker jag inte visste att fanns, exempelvis dessa två nämnda saker.


Sen avnavling:

Innebär egentligen att man väntar med att klippa av navelsträngen tills alla pulsationer upphört, vilket kan ta upp till ett par timmar. I endel kulturer där man tillämpar naturlighet så låter man till och med navelsträngen vara kvar till den faller av av sig självt. Kanske kan låta groteskt men så är det, och det är absolut inget barnen kan ta skada av, mer tvärtom.
Sen avnavling innebär att man inte klipper av navelsträngen förräns pulseringarna avtagit. Vanligtvis klipper man av den inom de första minuterna efter födelse, vilket bidrar till att barnen går miste om 30-50% av allt blod som de behöver ha för att undvika anemi.
Stamcellerna i livmoderkakan blir kvar där när man stänger av navelsträngen och de använder ofta blodet i livmoderkakan för att framställa diabetesmedicin bland annat.


Barn som får njuta av sen avnavling slipper ev. andnöd då lungorna nu hinner förbereda sig på att andas luft efter födseln, de är inte redo för det direkt, det är livmoderkakan som under de senaste 9månaderna gett barnet syre i blodet, varför ta bort det så abrupt då barnet behöver få vänja sig den annorlunda värld den kommer till??


http://www.enbrastart.se/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=57


http://www.youtube.com/watch?v=SwvRUrn0p90&NR=1


http://blogg.aftonbladet.se/15613/2010/06/varfor-har-inte-nyfodda-barn-nagra-rattigheter-mam


http://www.youtube.com/watch?v=rIx_rbquVgM


Där har ni några länkar som kan bekräfta detta =)


Och så över till den berömda (eller icke-berömda K-vitaminsprutan!)


K-vitaminsprutan ges direkt efter födseln (spruta i benet) när de för barnet för vägning och mätning, detta ger de som rutin och k-vitaminet är konstgjort och fullt med konserveringsmedel, dosen är även 20 000 gånger större än vad nyfödda behöver!! Detta infördes som en rutin på 70-talet och det får bara blodet att koagulera lättare.det finns ett visst samband mellan vitamminet och gulsot. =(
Vilket är onödigt, barnen frå allt de behöver från livmoderkakan. Egentligen bryter sjukvården mot lagen som inte upplyser och frågar om detta. Det ska vara ett val.

Detta är vad jag kommit fram till efter att ha läst och hört intervjuer och läst ännu mer. =)

Av Mrs Unique - 7 september 2011 14:16

Vi var till barnmorskan imorse och allt såg bara bra ut som vanligt, jag hade till och med lyckats gå ner 0,5kg senaste 4 veckorna, troligen vatten. och Hjärtljuden låg stadigt på 145 slag/minut ännu, mitt SF-mått var på hela 30cm och bebis låg med huvudet ner. Vi pratade lite allmänt om vad vi vill ha för mer info och om det fanns frågor, ska dit igen om 2veckor, det börjar kännas att det drar ihop sig nu.

Fick även ta med hem en födelseplan och skulle försöka skriva lite på den och sen ta med den tillbaka och gå igenom den tillsammans.


Antar att det lär bli en kamp sen när hon ser att jag INTE vill att de ger barnet K-sprutan efter födseln och att jag vill ha sen-avnavling   

Eller får de egentligen ifrågasätta det??

Det mest konstiga är att de ej får upplysa om sen avnavling (iallafall inte i sverige) om man inte själv läst om det och frågar   

Av Mrs Unique - 4 september 2011 18:28

Bebisen

Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.


Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka


Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.


Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

Av Mrs Unique - 29 augusti 2011 15:21

Som jag kanske aldrig så gick hela helgen åt till att sitta på Röda Korsets distrikts kontor och få en "gedigen" utbildning som utbildaren från Vasa sa.  

 Så med andra ord var vi där från typ 9 på morgonen båda dagarna och slutade på eftermiddagen, men måste säga att trots man kände sig som värsta zombien så var det fruktansvärt kul och givande och jag känner att det här kommer gå som på räls, trots   att jag valde att vara ensam ledare och ska få barn mitt i terminen, men jag har sagt att jag ska fan i mej vara där ändå, det handlar ju bara om ett par timmar bus med barnen och lära ut lite första hjälpen. Föda barn, det kan jag göra en annan kväll. haha

Ska bli superkul!!


Det enda dåliga hittills är att min avdelning här är i stort sett onåeliga per telefon verkar det som trots att jag ringt flera gånger idag   

Av Mrs Unique - 28 augusti 2011 18:27

Graviditetsvecka 29

Nu kan du känna toppen på din livmoder cirka tio centimeter ovanför naveln och ditt barn fyller upp all plats i magen.


Gravid kvinna vilar

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna.Vad du kan göra själv:
  • ligga högt med benen
  • eller vila lite mer än vanligt och
  • tänka på undvika kläder som sitter åt
  • eller använda stödstrumpor.

Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären. Har du tungt arbete med många tunga lyft dagligen kan du få havandeskapspenning.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.


I vecka 29 är medelkroppslängden ungefär 39 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1400 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.


Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.

Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om barnet skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.
Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover.


Nu kan du få se en liten fot puta ut på magen. Försök att fånga den! Ditt barn kan känna om mamma är stressad eller orolig. Ge din kvinna lite massage eller fyll badkaret med varmt vatten för ett avslappnande bad. Oron på natten ökar, det kan vara svårt för den blivande mamman att ligga på rygg, barnet trycker mot kroppspulsådern och det kan ge yrsel och illamående.


Kontroller och undersökningar

Nu är det dags att besöka MVC igen. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer.  Hon mäter symfys-fundus-måttet, förkortat SF i din journal.

Av Mrs Unique - 21 augusti 2011 21:04


Graviditetsvecka 28

Trefjärdedelar av din graviditet har passerat. Man kan känna hur livmodern trycker upp mot revbenen så att de nedersta revbenen spänns ut. Det kan bli svårare för dig att ta ett djupt andetag. Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu.

 

Om du känner dig trött kan du till viss del ändra på det genom att äta rätt, gå på promenader och vila.

En del kvinnor kan nu börja oroa sig för förlossningen och en viss osäkerhet och oro är naturlig och ganska vanlig. Speciellt gäller det förstföderskor och omföderskor som har haft en jobbig tidigare förlossning. Prata med din barnmorska om det, hon kan hjälpa dig. Några kan vara mer oroliga: Kan det hända barnet något? Gör det mycket ont? Orkar jag med? Tänk om jag tappar fattningen? Du kan då behöva hjälp och det kan vara bra att börja i god tid före förlossningen. Om det finns tråkiga händelser tidigare i livet som ligger bakom oron kan du få en tid hos kurator eller psykolog. På många kvinnokliniker kan man ta emot kvinnor med oro inför förlossningen för att stödja genom information och samtal med specialutbildad förlossningsbarnmorska och/eller förlossningsläkare.

Även den blivande pappan kan känna oro och han är givetvis välkommen att delta vid alla samtal om du och han så tycker.


I vecka 28 är medelkroppslängden 38 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1200 gr. Huvudets omkrets är 27 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

En del barn lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt. Även om det börjar bli trångt kan barnet slå kullerbytta i livmodern.

Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. Barnet öppnar och sluter ögonen. Forskning har visat att om man lyser med en stark lampa på mammans mage så rör sig barnet mot eller bort från ljuset. De starka kontrasterna mellan ljus och mörker består till efter födelsen, det nyfödda barnet föredrar kontrastrika leksaker i svart och vitt. Precis som ett spädbarn sover det ofödda barnet mycket. Man vet att unga barn har en stor del så kallad djupsömn, liten del drömsömn (REM-sömn, rapid eye movement, snabb ögonrörelse-sömn) samt liten del vakenhet. Dessa proportioner ändrar sig med graviditetslängd, barnets mognad och tillväxt: äldre är vakna längre och sover ytligare. Det finns forskare som tror att barn drömmer redan i livmodern och bearbetar det de varit med om.


Nu kanske du och din kvinna ska börja diskutera vilken typ av smärtlindring man kan få. Det finns en mängd profylaxkurser man kan gå på. En god ide kan vara att göra en förlossningsplan för att se vilka alternativ som finns.

Forskning har visat att de kvinnor som haft med sin partner i förberedelserna och vid förlossningen får en mindre smärtsam förlossning med färre medicinska ingrepp.


Nu är det dags att besöka MVC igen. Barnmorskan kontrollerar hur livmodern och barnet växer.  Hon mäter symfys-fundus-måttet, förkortat SF i din journal.


 


Presentation


Hoppas du kommer trivas!Buzzador

Fråga mig

14 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Along came Nelly... med Blogkeen
Följ Along came Nelly... med Bloglovin'

Lämna ett avtryck

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se