Along came Nelly...

Senaste inläggen

Av Mrs Unique - 21 augusti 2011 09:55

Pojke i magen

(x) Koppen lyfter du i örat för att dricka

() Du har ofta huvudvärk

( ) Du gillar inte citrus eller apelsinjuice

( ) Bebisens hjärtslag är 140 eller färre

(x) Du är sugen på kött och ost

() Du har svårt att andas och är ofta snuvig

(x ) Du har klart urin

( ) Brösten är olika stora

(x) Brösten har blivit mycket större

(x) Du var knappt illamående i början

( ) Du och din mammas relation är sämre

( ) Pappan går inte upp under graviditeten

( ) På mackan äter du helst kanten

( ) Dina fötter är kallare än vanligt

( ) Du sover med kudden mot norr

(x) Bebisen ligger högt i magen

(x) Håret på dina ben växer ut fortare

(x) Din mage står ut

( ) Magen är klotrund och toppig

( ) Din pigmentrand är stark och markerad

(x) Du visar handryggen när du visar händerna

(x) Ditt hår är tjockt och glansigt

(x) Du sover helst på din vänstra sida

(x ) Du känner dig ofta ledsen

( ) Det är synd om dig

( ) Du gick upp lite i början

( ) Tandköttet blöder inte eller bara lite

(x) Du har ingen svamp eller urinvägsinfektion

(x) Bebisen sparkar hårt och ofta

(x) Bebisen har hicka sällan / aldrig

( x) Du känner dig bekväm i din mammakropp

( ) Du har mycket halsbränna


Summa: 16


Flicka i magen

( ) Lite eller ingen halsbränna

(x) Du känner dej oattraktiv

( ) Babyn hickar mycket (minst 1 gång om dagen)

( ) Babyn sparkar mindre, bökar gärna

( ) Du har lättare att få urinvägsinfektion

( ) Du har större risk att få svampinfektion

(x) Tandköttet blöder mycket

(x) Vikten går upp mycket i början

(x) Du är ofta irriterad

(x ) Du är ofta arg

( ) Du sover helst på din höger sida

( ) Ditt hår är tunnt och matt

( ) Du visar händerna med handflatan upp

(x) Du har en svag pigment rand/ ingen alls (nada)

( ) Din mage är bred

( ) Du har en platå på magen

( ) Håret växer som vanligt på benen

() Bebisen ligger lågt i magen

( ) Du sover med kudden åt söder

(x) Fötterna känns som vanligt

(x) Du äter gärna mackans mitt

(x) Pappan går upp under graviditeten

(x) Du o din mammas relation är oförändrad

( ) Du var illamående i början

( ) Brösten har blivit lite större

(x) Brösten är lika stora

() Du har grumlig och blek urin

(x ) Du kan andas som vanligt

(x) Du är sugen på frukt och sallad

(x) Bebisens hjärtslag ligger över 140

(x) Du älskar citrusfrukt och apelsinjuice

( ) Koppen greppar du runt om för att lyfta

Summa: 14

Av Mrs Unique - 17 augusti 2011 16:11

I söndags då vi var ut på en utflykt till Finströmsskogarna så blev Lolas oväntade möte med fåren minst sagt kaosartad.Hahah ;)


Vi var på ett naturreservat och gick, vi såg ju att grindarna var stängda och antog att det KUNDE finnas får eller kor på bete men vi gick runt nästan längs med stigen som löper runt reservatet men kunde inte se något spår av varken får eller kor nånstans, inte förräns på slutspurten när vi skulle uppför en sluttning, då stod en hel skock får och glodde på oss. Vet inte om de inte skulle gjort nåt om Lola inte skulle vart intresserad och försökt gå emot dem, men nu gjorde hon det. Och fåren kom emot oss, Lyckades hålla både hund och make lugna (båda är rädda för "lösa" får/kor) en stund iallafall, men de var väääldigt påträngande och buffade mig i ryggen (BTW det var jag som fick bära fikat). Lola satte av i galopp när hoon insåg att det inte gick att finta fåren som med sina hundvänner, och maken hängde efter!! haahah.....

 

Det hela slutade med att jag fick gå sist och försöka få fåren att sluta gå på så mycket, vilket lyckades en kort stund. Medans Lola sprang in i träd och andra hinder till förljd av att hon hela tiden tittade bakåt efter fåren och hade adrenalinet flödandes i kroppen. Mitt i all kaos, blev hon nödig och gjorde ifrån sig, vilket avskrämde fåren en stund under tiden medans vi försökte ta oss till första grinden och stänga den.


SEN blev det en efterlängtad fika, behövligt efter en powerwalk från fåren :D

Vi har försökt få Lola att förstå att fåren ej var farliga men hon lyssnade väl på husses lite smått hysteriska prat.

Av Mrs Unique - 15 augusti 2011 10:27

Kliver vi redan in i vecka 27 (26+0). Det betyder att inom de närmsta dryga 100dagarna kommer vår bebis anlända!!


Lite kort info:

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

 

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Av Mrs Unique - 14 augusti 2011 11:53

... Gick bara bra, hon kunde bara berömma mina alla värden och jag såg att järnvärdet låg på samma nivå som när jag blev gravid (145 i HB) (!) och hon pratade om att jag kanske skulle behöva järn vid den här tiden. Jag kan bara tro på att jag äter bra och tacka tillskottet jag äter för gravida MITT VAL KVINNA á 90skr (90tabl(?) på apoteken i sverige =)

Förra gången åt jag ju bara Multitabsen (90tabl. á ca. 19€) som de säger man ska äta men jag jämförde en tablett "KVINNA" med TVÅ tabletter mulittabs och det mesta låg då på lägre nivå i multitabsen (!). Helknas tycker jag.


Hjärtljuden hos bebis såg bara bra ut sa hon, de varierade mellan 145 och 150 slag i minuten den här gången, alltså liite höögre än förra gången!


Ska ut i Finströms skogarna idag med maken och vovven. Ha det bra!!

Av Mrs Unique - 7 augusti 2011 17:30

Imorgon stiger vi in i vecka 26 och den nya graviditetsveckan ska "firas" med den obligatoriska sockerbelastningen det första man gör på morgonen =)


Ska även och kolla lite ärenden på stan och annars bara ta det lugnt, blir BM-besök på Onsdag. Idag var vi tidigare hem till ett par bekanta/släkt och hälsade påd deras söta små flickor och fick lite mer kläder av dem med =)

TUSEN TACK PERNILLA & FABIENNE!


Lite Info om veckan som kommer =)


Gravid vecka 26

 Illustration: Svenska Grafikbyrån
 Illustration: Svenska Grafikbyrån

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.

Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.

Vikt 900 gram.

Mamma

Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Hemorrojder går tillbaka och brukar försvinna helt efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apoteket, hör med din barnmorska. Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och det kan vara svårt att sitta. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet stör inte förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen.

Karpaltunnelsyndrom

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

Pappa/partner

Motion är viktigt. Det finns många fördelar med att motionera, både för kvinnan, barnet och för dig. För många är det lättare att komma ut om man gör det tillsammans. Ni kan gärna ta promenader tillsammans eller kanske simma.

Av Mrs Unique - 4 augusti 2011 19:16

Tiden går så långsamt när man väntar på den lille, fortfarande dryga 15veckor kvar!!...Och alldeles för rastlös och tom i huvudet just nu för att orka skriva nåt, sorry men ttror nog det blir bloggpaus ett kort tag innan jag orkar ta tag igen =)


 

Av Mrs Unique - 31 juli 2011 12:12

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Boktips inför förlossningen
”Att föda” och ”Att möta förlossningssmärtan” av Gudrun Abascal
”Förlossningsrädsla” av Berit Sjögren
”Rädd att föda: din väg till att våga” av Leni Söderberg och Nicole Silverstolpe
”Innan du föder: en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken” av Anna Wilsby

Av Mrs Unique - 25 juli 2011 09:15

Barnet

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.

Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.

Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.

Vikt 700 gram.

Mamma

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.

Amning

Redan nu kan du förbereda dig inför amningen genom att skaffa dig information, läsa, prata med barnmorskan och kvinnor i din närhet om deras amningar samt andra kvinnor med erfarenhet av amning. Din partner kan också behöva kunskap och förståelse för vad amning innebär. Har du själv erfarenhet av en komplicerad amning eller att amning inte fungerat kan du prata med din barnmorska eller amningsmottagningen på det sjukhus du ska föda för att göra en amningsplan. Med modersmjölken får barnet all den näring som det behöver föra att växa och utvecklas de första 6 månaderna. Amningen ger också barnet närhet, kärlek och trygghet. Den nära kontakten som amningen innebär främjar anknytningen mellan dig och ditt barn.

Pappa/partner

Nu kan du nog känna fostrets aktivitet utanpå magen. Kvinnan kan känna buffar och sparkar betydligt tidigare. Du får ha tålamod. Det är vanligt att rörelserna avtar så fort man lägger handen på magen. Man gör sig gärna en bild av hur bebisen ligger, men det är svårt att känna fram den bilden om man inte är proffs. Det kan visa sig att det du trott vara huvudet i själva verket är rumpan. Barnmorskor kan sin sak och kan visa hur barnet ligger om ni är nyfikna.

Presentation


Hoppas du kommer trivas!



Buzzador

Fråga mig

14 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Lämna ett avtryck

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Senaste inläggen


Skapa flashcards