Along came Nelly...

Senaste inläggen

Av Mrs Unique - 6 november 2011 09:19

I tisdags var vi på tillväxtultraljud och fick bekräftat att jag var öppen som jag sade till mannen någon dag innan "Jag känner hur det öppnas under värkarna!" och även det faktum att slemproppen släppt på helgen innan kunde Korvela bekräfta och var glatt övveraskad eftersom han tyckte det var rätt tidigt med tanke på att jag var i vecka 37+1 och förstföderska. Men för att citera honom "Det blir ingen jätte och bebisen ligger i startgroparna nu redan så du lär inte behöva gå över beräknat!".  

Som ni säkert förstår då, så har jag alltså haft kraftiga, men än så länge oregelbundna värkar som gjort att  livmodern mjukats upp och då att tappen också mognat och öppnat sig. Men jag kan erkänna att jag är lite besviken på att värkarna bara varade på dagarna under veckan och att jag sen igår inte känt något nämnvärt alls. Men jag får hoppas att det är som mamma tror; att när de drar igång så gör det det på riktigt. *längtar efter de riktiga, onda värkarna*


Igår trodde jag seriöst att  vattnet skulle gå när som helst då jag låg i soffan. För bebis använde bäckenbotten som en studsmatta kändes det som och det kändes som att vattenblåsan liksom blev jättespänd. Men inget vatten ännu. =(   


ANNONS
Av Mrs Unique - 31 oktober 2011 17:20

Som bloggare kan man ha olika orsaker till varför man bloggar och jag bloggar för att jag senare ska kunna gå tillbaka i tiden och se vad som hände när och hur samt att de som vill ska kunna läsa min blogg och glädjas med mig eller bara finnas där, hur man vill.  

Det finns tydligen en del bloggare där ute i cyberrymden som inte fattar innebörden av att ha en öppen blogg, men vad ska jag säga. Har man en öppen blogg så kan VEM SOM HELST se allt du skriver så vill du skriva hemliga saker om andra berörda parter, speciellt sådant som är personligt ska man banne mig kunna be om lov att skriva ut det eller se till att LÅSA BLOGGEN så att bara de man godkänner kan se inlägget/inläggen.


Finns en många personer som tycks ha stora problem med det där och att förstå att personliga saker skriver man ALDRIG ut om det inte rör en själv vill säga. Personligen tycker jag det är ett underligt beteende som en hel del sysslar med. De tycks tro att trots att bloggen är öppen och man har skrivit namn och annan fakta så kan man inte söka på dennes blogg.

BIG MISSTAKE!!

ANNONS
Av Mrs Unique - 31 oktober 2011 17:16

Gravid vecka 38

Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden
Illustration: Svenska Grafikbyrån Förstora bilden

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär sex procent föds före fullgågna 37 graviditetsveckor. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek samt om föregående fosterdel är fixerad eller inte har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.

Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en ilande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.

Den allra sista tiden brukar de blivande föräldrarna ägna tid åt att ”boa”. Städa, pyssla, gå igenom lådor och garderober. Samtidigt som detta är ett förberedelsearbete blir det också en bearbetning av det förgångna.

Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Pappa/partner

Nu kan förlossningsväskan packas nu om ni inte redan gjort det. Väskan innehåller allt sådant din partner, du och den nyfödda kan behöva under tiden på förlossningsavdelningen. Exempelvis inneskor, mjuka kläder, annat ombyte, morgonrock, necessärer, barnkläder, musikspelare, energikost och kanske något att äta till dig själv. Du eller din partner kan ansvara för att en fungerande kamera eller en videokamera och mobiltelefon kommer med till förlossningen. Eventuellt extra batterier, film eller minne till digitalkameran kan också vara bra att ha. Väntan kan bli lång och ett spel, såsom kort- eller tärningsspel, kan vara bra för att få tiden att gå. Vad behöver du för egen del? Har barnmorskan skrivit ner era tankar och önskemål till förlossningen i journalen? Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev och lägga i er pappersjournal. Ni kan skriva fritt med egna ord eller använda er av någon mall som går att hitta  på nätet. Hör med din partner om hon vill det.


EGNA NOTERINGAR: Slemproppen släppte igår och fortsättnigsvis idag. När jag går eller står upp känns det som att bebisen ska ramla ut typ. Vet ej vad det betyder.

Av Mrs Unique - 24 oktober 2011 16:34

Gravid vecka 37

Illustration: Svenska Grafikbyrån
                                         Illustration: Svenska Grafikbyrån

Barnet

Barnet ökar fortfarande i vikt, men växer inte så mycket på längden längre. Barnet är fullt medvetet. Det lagrar näring i sina organ för att klara eventuella påfrestningar vid förlossningen. Barnet tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Ändå är lungorna de sista av barnets organ som mognar. Nu ligger de flesta startklara med huvudet nedåt. Om inte, brukar man försöka vända det.

Vikt 3 kg.


Mamma

Det kan vara dags när som helst nu, men ta det lugnt. Många går längre än 40 veckor, särskilt förstföderskor. Att föda mellan vecka 37+0 och fram till vecka 41+6 anses normalt. Ditt fundusmått har planat av nu och växer inte lika snabbt. Många barn sjunker djupare ner i bäckenet nu. Det är vanligare om du fött barn tidigare. Brösten producerar redan råmjölk. Bäckenet är utvidgat. Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn.

Pappa/partner

Många män kan känna sig mindre sedda och betydelsefulla för sin partner mot slutet av graviditeten. Det beror på att kvinnan fokuserar mer på sig själv och livet i sin mage. Hon funderar säkert väldigt mycket på förlossningen och är kanske orolig och lite rädd. Fokuseringen kan jämföras med någon som tränar och förbereder sig mentalt inför ett maraton eller någon annan stor fysisk prestation. Oroa dig inte, hon behöver all tid och allt stöd hon kan få. Fråga om du kan göra något. Föreslå att ni packar en väska med saker ni behöver vid förlossningen som står startklar när det är dags. Fokusera på sånt du kan göra.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 37 är det dags för ännu ett besök hos barnmorskan. Han eller hon känner efter hur barnet ligger, kontrollerar hur livmodern och barnet växer, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Blodvärde och blodsocker kontrolleras och kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde. Prata gärna om förlossningen om du är orolig. Barnmorskan kollar att du är förberedd och vet vem du ska kontakta när det är dags. Din partner är fortfarande välkommen med på besöken.

Vid detta besök brukar barnmorskan i samråd med dig och din partner skriva en sammanfattning av graviditeten samt skriva lite om era tankar inför förlossningen och amningen i journalen. Om ni vill kan ni skriva ett eget förlossningsbrev som ni lägger i er pappersjournal. Det är bra om din partner är med vid detta besök också så att ni båda har möjlighet att berätta om era känslor, förväntningar och eventuella önskemål.


EGNA NOTERINGAR: Jag har börjat sova jättedåligt och har sedan 12 dagar tillbaka haft riktigt onda sammandragningar så jag undrar om det inte är dags snart  

Dock sa barnmorskan att det var okej att ha dem och att jag skulle ringa förlossningen om jag vart osäker. Skulle dock inte orka gå med dessa värkar  veckor mer, de flesta tycks tro att jag MÅSTE gå över tiden bara för att det är "första" barnet ( har faktiskt fött tidigare, dock ej fullgånget. Men livmodern har ju vart med förr så jag tror nog den vet vad den ska göra så att säga). Men vi får se när bebbe behagar dyka upp. Jag däremot tror med min man att h*n kommer tidigare om detta håller i sig, eller?? Känns iallafall som ryggen ska gå av och värkarna håller i sig ibland 15-30minuter eller mer.    

Av Mrs Unique - 18 oktober 2011 17:07

Har funderat ett tag på om jag ska ta en frågestund här på bloggen utifall att någon har frågor om nåt, för jag ser ju på statistiken att det finns några som läser min blogg   Frågestunden tar slut Torsdag kväll!


   (Bild lånad från google)


Förresten, kan inte ni som läser berätta om vem ni är?

Av Mrs Unique - 18 oktober 2011 16:57

Här kommer några bilder på magen från olika veckor efter förfrågan.

Har vart superdålig på att ta foton då jag ej känt mig så fin utan bara sett allt fett och magen började växa först i vecka 25 typ   


  V. 29+4   V.29+4   v. 34+2  v. 35+ 1


Tycker man kan se en viss skillnad från vecka 34+2 till 35+1 faktiskt, men jag vet inte. På första bilden ser jag bara fet ut typ. haha xD

Men det är sånt man får leva med, det kommer ju nåt bra ur det här senare =)

Av Mrs Unique - 16 oktober 2011 17:36

Graviditetsvecka 36

Ett vanligt symtom är stickande känslor eller tryck i bäckenet. Det beror på att barnet håller på att lägga sig tillrätta.


Gravid kvinna mäter sitt midjemått

Din mage kan börja sjunka ner lite och det är lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning.

Kanske behöver du kissa oftare än vanligt, det beror på att livmodern trycker på urinblåsan.
Ta väl hand om dig när du är gravid och planera din graviditet så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Du kanske känner dig färdig att föda nu - du känner dig mogen för det. Andra kan ha blandade känslor inför själva förlossningen och det är helt normalt. Det är vanligt med en viss rädsla inför smärtan att föda eller för att tappa kontrollen. När oron övergår i rädsla kan man behöva hjälp att bli av med den. Prata med din barnmorska hon kan lotsa dig vidare. Har du fött barn tidigare kan du och din barnmorska gå igenom förlossningsjournalen tillsammans. 


I vecka 36 är medelkroppslängden 48 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2800 gr. Huvudets omkrets är 33.5 cm.
Moderkakan börjar åldras.


Barnets utveckling teckning: GP/Lars Grennert

Alla inre organ är färdigbildade. Barnet gör sig färdigt att födas när som helst
Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.


Som blivande pappa kan du känna oro inför det okända. Följ med din sambo/fru på föräldrautbildningen! Du får betalt av försäkringskassan för att gå dit om du måste ta ledigt från jobbet.

Av Mrs Unique - 11 oktober 2011 14:57

Är du en av de lyckliga som är gravid och fått beröm av din barnmorska att din mage är så fin och perfekt? Grattis, då är du en av de utvalda, en liten grupp människor som inget annat än är perfekta  


Saken är den att jag på sista tiden läst om flera kvinnor som hela tiden får kommentarer av läkare och andra barnmorskor om att de är så perfekta, bara för att de ligger på gränsen till undervikt, är gravida och råkar ha en hormonproduktion som inte ger dem bristningar eller annat. Vad är det som gör oss alla andra mindre värda att berömma, storleken ska inte spela någon roll inte heller hur man ser ut eller om man råkat få bristningar, för det handlar inte om dålig kosthållning, det handlar om sådant man INTE kan styra över. Tröttsamt och såå onödigt.


Ska man berömma en ska man berömma alla, och en del kanske bara söker bekräftelse, det vet jag inte, jag bryr mig inte om berömmelserna men tycker det är fräckt att bara vissa får dem   Presentation


Hoppas du kommer trivas!Buzzador

Fråga mig

14 besvarade frågor

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Along came Nelly... med Blogkeen
Följ Along came Nelly... med Bloglovin'

Lämna ett avtryck

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012
>>>

Senaste inläggen


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se